Multe persoane consideră aparatul dentar ca fiind inestetic, din cauza brackets-ilor metalici. Tocmai de aceea, au apărut brackets din safir, ceramică, iar mai apoi chiar aparate dentare transparente cum e ClearCorrect.
Istoria aparatului dentar
Aparatele dentare au apărut pe la începutul anilor 1800, însă oamenii au fost preocupați de ocluzia (mușcătura) corectă încă din cele mai vechi timpuri. Au fost descoperite inclusiv mumii egiptene care aveau dinții înconjurați cu părți din intestine de animale, pentru a încerca să închidă probabil spațiul dintre ei. Metoda seamănă cu ceea ce astăzi numim arc ortodontic.
Prima punte dentară a fost folosită, conform studiilor arheologice, de către vechii grecii, adică cu aproximativ 1000 de ani înaintea erei noastre. Da, ați citit bine, ortodonția a început să fie folosită cu 1000 de ani înaintea erei noastre.
Începând cu anul 1728 aparatele dentare au evoluat vizibil de forme de potcoave din diferite metale prețioase. După anii 1990, în schimb, evoluția a ajuns până la aparatele ClearCorrect, care sunt gutiere transparente ce ajută la corectarea ocluziei.
Ce face aparatul dentar?
Aparatul dentar este un sistem prin care medicul ortodont aplică o forță pe dinți, în așa fel încât să îi aducă la poziția corectă. Deci, aparatul dentar fie el de tip brackets, ClearCorrect sau Invisible, dar și mobile. Acestea din urmă fiind folosite pentru îndreptarea și ghidarea creșterii corecte a maxilarelor.
Așadar, aparatul dentar aduce dinții în poziția lor corectă, tratând astfel malocluzia.
Care e vârsta potrivită pentru aparat dentar?
Nu putem spune că există o vârstă potrivită pentru purtarea aparatului dentar. Malocluzia poate să apară la orice vârstă, deși primele semne se pot observa de obicei încă din copilărie, de aceea este recomandat ca începând cu vârsta de 7 ani copilul să viziteze și un medic ortodont.
Beneficiile purtării aparatului dentar
Poate cel mai important beneficiu e faptul că numărul aparițiilor cariilor este mult scăzut odată cu îndreptarea dinților. Din cauza unei ocluzii incorecte, periuța de dinți nu va putea curăța dinții, ceea ce va duce la oprirea reziduurilor alimentare între dinți. Bineînțeles și eroziunea dentară va dispărea, pentru că nu vom exercita o forță mai mare pe câțiva dinți. Mai presus de orice, calitatea zâmbetului va fi clar îmbunătățită pentru că nimic nu se compară cu un zâmbet perfect.
Cum ne îngrijim dinții când purtăm aparat dentar?
Dinții cu aparat dentar nu sunt atât de greu de întreținut cum ai crede. Trebuie doar să ții cont de câteva sfaturi:
- Nu mânca alimente lipicioase sau alune, pot duce la mișcarea brackets-ilor.
- Nu mușca din alimente tari (mere, morcovi, carne, etc) – taie bucățele mici și mestecă pe dinții din spate.
- Spală-te pe dinți după fiecare masă. Da, chiar dacă ai mâncat doar un iaurt. Resturile alimentare se pot depune pe marginile brackets-ilor și neîndepărtate pot să ducă la apariția cariilor.
Cat costă aparatul dentar?
La Aorys Clinic nu credem că putem pune preț pe calitatea vieții sau pe sănătate. Cu toate acestea, poți găsi informații despre prețuri pe site-ul nostru.