Sigilarea dentară – Protecția în fața cariilor dentare

În lumea modernă, sănătatea orală a devenit o prioritate pentru majoritatea oamenilor, iar preventivul joacă un rol crucial în menținerea unui zâmbet strălucitor și sănătos. Cariile dentare reprezintă o problemă comună, mai ales în rândul copiilor și adolescenților, dar și a adulților. Pentru a combate această problemă și a preveni apariția cariilor, medicina dentară a dezvoltat metoda sigilării dentare. În acest articol de blog, vom explora ce este sigilarea dentară, cum funcționează și care sunt beneficiile acestei proceduri.

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este o procedură simplă și nedureroasă, utilizată pentru a proteja dinții împotriva cariilor. De obicei, aceasta se efectuează pe molarii permanenți (dinții din spate) care prezintă suprafețe rugoase și crăpături în care bacteriile și resturile de alimente se pot acumula și pot provoca carii.

Procesul implică aplicarea unui strat subțire de rășină sau material compozit pe suprafața occlusală a dintelui (partea superioară a dintelui, cu care mestecăm). Acest strat acționează ca o barieră de protecție împotriva bacteriilor și a substanțelor acide care pot eroda smalțul dintelui și duce la apariția cariilor.

Cum se efectuează sigilarea dentară?
 1. Examinarea preliminară. Înainte de a efectua sigilarea dentară, medicul dentist va efectua o examinare orală. În această etapă se va identifica dacă această procedură este necesară și potrivită pentru pacient.
 2. Curățarea dintelui. Dintele care urmează să fie sigilat va fi curățat în profunzime pentru a asigura că suprafața este complet pregătită și liberă de resturi alimentare sau bacterii.
 3. Acidarea dintelui. Pentru a ajuta rășina să adere mai bine la suprafața dintelui, acesta va fi tratat cu o soluție de acid etchant. Acidul va crea o textură fină pe suprafața dintelui, permițând sigilantului să se atașeze mai eficient.
 4. Aplicarea sigilantului. După ce dantura a fost pregătită corespunzător, medicul dentist va aplica rășina sau materialul compozit pe suprafața dintelui. Acesta se va lega cu smalțul și se va fixa în loc cu ajutorul unei lumini speciale de polimerizare.
 5. Verificarea și ajustarea: După aplicarea sigilantului, medicul dentist va verifica dacă acesta s-a fixat corect și va face orice ajustări necesare pentru a asigura o acoperire completă a zonei.
Beneficiile sigilării dentare
 1. Prevenirea cariilor dentare. Sigilarea dentară oferă o barieră fizică care protejează smalțul dintelui de bacterii și aciditate, reducând riscul de apariție a cariilor dentare.
 2. Economisirea banilor și timpului. Investiția în sigilarea dentară poate ajuta la evitarea costurilor și timpului consumat pentru tratamentele complicate ale cariilor.
 3. Procedură non-invazivă. Sigilarea dentară este o procedură simplă, non-invazivă și nedureroasă. Nu necesită anestezie și poate fi efectuată într-o singură vizită la dentist.
 4. Reversibilitate. În cazul în care este necesar să se efectueze alte proceduri dentare ulterior, sigilarea dentară poate fi îndepărtată ușor și fără a afecta dantura.
Concluzie

Sigilarea dentară reprezintă o soluție eficientă și accesibilă pentru prevenirea cariilor dentare. Prin protejarea molariilor permanenți, sigilarea poate contribui semnificativ la menținerea sănătății orale și la prevenirea complicațiilor viitoare.

Pentru a beneficia pe deplin de avantajele sigilării dentare, este important să:

 • vizitați regulat medicul dentist
 • adoptați o igienă orală riguroasă  (incluzând periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizite periodice de control la cabinetul stomatologic.)